lauantai 22. tammikuuta 2011

Kalljästa baguetter - kylmäkäyneitä baguetteja?

Okei, aamu ei mennyt ihan niinkun olin ajatellut... nuorin ei herännytkään aamulla tapansa mukaan aikaisin vaan päätti valvoa keskellä yötä ja harjotella kävelemistä. Aamulla heräsikin sitten kaikki muuten ensin ja minä viimeisenä joten tuoretta leipää ei tarjoiltu aamupalalla mutta kylläkin sitten vähän myöhemmin kun mies ja lapset oli käynyt pihalla tekemässä lumityöt.

Niin, niihin kokemuksiin. Eli ihan hyvin pysty tekemään taikinan illalla jääkaappin, oli noussut yön aikana muttei ollenkaan uhannut nousta reunojen yli eli pienempikin kulho olisi käynyt.
Taikinaa oli tosi mielyttävä leipoa ja siitä sai hyvin muotoiltua leivät. Päätin tehdä kolme patonkia. (jotka kylläkin huomasin paistamisen jälkeen että tuli vähän paksummaksi mitä olin ajatellut)

Voitelin piimällä, yhen päälle ripottelin leseitä, toisen päälle rouhittuja auringonkukan siemeniä ja kolmannen jätin ilman mitään.


Maistuivat oikeen hyviltä! Ens kerralla ajattelin laittaa sekaan siemeniä ja vähän tummempia jauhoja.

 Reseptin olen suomentanut ruotsinkielisestä ohjeesta joten voi olla hieman sekavaa tekstiä :)
 50g hiivaa
2dl maitoa
3dl vettä
1rkl sokeria
2rkl oliviöljyä
2tl suolaa
3dl leseitä 
(ohjeessa luki drumvete mutta sitä mulla ei ollut joten laitoin leseitä)
8-9dl vehnäjauhoja

1. murenna hiiva ja kaada päälle hieman maitoa
2. sekota kunnes hiiva on liuennut
3. lisää loput maidosta, vesi, sokeri, öljy, suola ja jauhot
4. työstä taikinaa 5min joko käsin tai koneella 
(fuskasin ajassa koska en käytä konetta mutta hyvää tuli kuitenkin ;) )
5. laita taikina isohkoon kulhoon, peitä kelmulla ja nostata jääkaapissa yön yli
6. jaa aamulla taikina kolmeen osaan ja leivo niistä patonkeja, sämpylöitä tai limppuja
7. anna nousta pellillä pyyhkeen alla noin 45min
8. Voitele piimällä ja ripottele päälle esim siemeniä
9. tee terävällä veitsellä viiltoja leivän pintaan
10. laita leivät 250asteiseen uuniin, laske lämpötila 200 asteeseen ja paista 20min.


-Hilma

4 kommenttia:

  1. Löysin tänne Annan blogista, ihana!

    Sun täytyy kokeilla aamupalalle leipomista uudemman kerran joskus viikolla, niin on pakko ite nousta lasten kaa ;)

    VastaaPoista
  2. Namskis! Kiitti ohjeesta :) Ja jos viitit niin laitahan mulla fb:ssä jotain leipäohjeita jossakin välissä jos joudat :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos minunkin puolesta tästä ohjeesta. Leipä onnistui ja maistui meidän pojille. Laitoin taikinaan valkosipulin makuista oliiviöljyä ja se antoi mukavaa lisämakua leipään. =)

    VastaaPoista
  4. Tervetulia mukaan Laura!

    Nonnukka, tilasin uuden kirjan täynnä leipäreseptejä joten eiköhän niitä riitä jaettavaksi kunhan kirja saapuu!

    Kiva kuulla Anne että leipä onnistu ja pitää itsekkin joskus kokeilla tuota valkosipulin makuista oliviöljyä leipätaikinaan :)

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!